Khamis, 12 November 2009

bErDiAlOg BeRsAmA pEnCiPtA

Setiap hari, setiap saat dan waktu, kita sentiasa berdialog antara kawan dan teman, ibu bapa dan keluarga, guru dan murid, dimanapun kita bersua muka, di pasar sekalipun, kita pasti berdialog sesama kita tanpa teks, bahkan lancar seperti air yang mencelah batu-batu di sungai.

Pelbagai loghat yang kita dengar, sehinggakan ada sepatah dua yang tidak difahami sekalipun sesama bangsa. Bahkan berbilang istilah bagi satu maksud, seperti perkataan (saya) ada yang menyebutnya aku, koi, kawe, keh, teman, cek, banyak lagi..
Namun kali ini ana ingin bawa teman-teman semua untuk menyelami maksud tajuk kali ini, Berdialog Bersama Pencipta. Sama-sama kita selami, terokai, dan hayati apakah yang dikatakan berdialog bersama pencipta itu. Bahkan sewaktu kita membonceng dan memandu kereta atau apa-apa kenderaan sekalipun masih ada ruang bagi kita untuk berdialog atau berinteraksi dengan Yang Maha Pencipta.

Pernahkah kita terfikir cara dan bagaimana untuk bercakap dengan Allah swt dimana jua kita berada? Pernahkah hati kita terlintas untuk mendapatkan ganjaran pahala melalui perbualan? Pernahkah terdetik dalam lubuk sanubari hati kita untuk bersoal jawab dengan Allah SWT? Pernahkah?? Pernahkah??dan pernahkah kita fikir semua itu??

Pertamanya samalah kita mengangkat tangan dengan hati yang lapang kerana memberi peluang melalui satu cara untuk berdialog bersama-Nya iaitu SOLAT, (Sembahyang, Pray,) solat merupakan jalan yang dianugerahkan kepada hamba-Nya untuk berkomunikasi bersama Pencipta, dan tindak tanduk ini diajar oleh Nabi SAW melalui wahyu yang diterimanya kerana Nabi tidak akan bercakap tanpa tunjuk ajar dari Tuhan Yang Maha Pemurah (Allah SWT).

Bagaimana Solat diajadikan tempat berkomunikasi atau berdialog bersama Dia????

Bersambung……….

Tiada ulasan: