Sabtu, 26 Februari 2011
masjid itu pusat..

umumnya mengetahui apa itu masjid, seandainya kalimah dipinjamkan dari tanah arab,maka mereka melebalkannya sebagai jami'..namun di tempat kita, masjid adalah tempat solat yang ada khutbah hari jumaatnya, namun surau adalah skop kecil kerana tiada khutbah jumaat..

Masjid?
Apakah itu masjid?
Dan tahukah kamu apakah itu masjid?

masjid merupakan tempat yang melambangkan keislaman masyarakat setempat, sehinggakan ramai yang berlumba-lumba untuk menaiktarafkan masjid untuk umah. tidak lupa juga mereka yang bermegah dengan binaan masjid dan bilangan masjid tersebut..hebat bukan?

namun sedarkah kita, jemaah yang bejisimkan tiang lebih istiqamah dan ramai daripada jemaah berbekalkan jasad?? mungkin binaan ruh tidak diterapkan berbanding binaan masjid..sehinggakan melebihi keperluan ruh yang hanya mahukan makanan ruh berbentuk ilmu, amalan dan iman? apa fungsi kristal? besi? batu? itulah yang kita lihat..

kembali kepada sejarah Nabi Muhammad SAW yang usaha pertama tika hijrah ialah membina masjid Quba'. sesampai di Madinah Masjid Nabawi dibinanya kerana jantung dakwah mesti dibentuk terlebih dahulu bertepatan dengan praktikalnya..

Fungsinya cukup hebat..asas fungsi adalah lambang syiar islam..tiap orang mengangkat tangan tanda setuju asas ini..tibanya asas lain..saparuh tangan menyokong dan ala-ala sokong...iaitulah penyebaran agama secara syumul..kerana ada topik agama yang dilarang dan ada yang dibenarkan..bagaimana mungkin asas-asas lain daat dipraktikkan??
- temat satupadukan ummat.
- tempat terima nasihat dan amaran.
- aktiviti sosial dan kemasyarakatan..

"Manusia akan berjaya selagimana dia melatakkan dirinya dalam agama. Sebaliknya manusia akan binasa apabila meletakkan dirinya semakain jauh dan jauh daripada agama"

Tiada ulasan: